Bucium

Bucium

În anul 2008, trupa a lansat albumul de debut "Voievozii", mixat și masterizat în Germania de către Franky Winkelmann (Lake of Tears, Gurd, Destruction). Albumul, distribuit în România prin A&A Records, a avut parte de recenzii favorabile în presa de specialitate.
În perioada 2004-2015, Bucium a susținut peste 150 de concerte. Printre cele importante amintim: Apocalyptica (2008), Bob Dylan (2010), Festivaluri Medievale - Sighișoara, Ardud, Cetatea Neamțului, proiectul "Ultima transhumanță" (concert unplugged, însoțit de montaje video din filmul omonim al lui Dragoș Lumpan).
Pe 1 decembrie 2016, membrii trupei au lansat noul album, “Live în Codrul Ascuns”, care conține variantele live ale pieselor cele mai apreciate de către publicul prezent la concertele Bucium.
Înregistrările albumului au fost făcute de Alex Pascu, liderul trupei Goodbye to Gravity și prieten apropiat al trupei. El a apucat să mixeze prima piesă de pe album, însă procesul a fost întrerupt de momentul #Colectiv.
Pe album sunt incluse și două bonus tracks, ca omagiu adus lui Adrian Rugină, fostul toboșar al trupei. Adrian a decedat în momentul #Colectiv, în timp ce încerca să salveze mai mulți oameni din incendiu. Piesele bonus reprezintă prima și ultima piesă înregistrate alături de Adrian.
În toamna-iarna trecută, trupa a promovat albumul printr-un turneu național în orașele mari ale țării: Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Buzău, Galați, Râmnicu Vâlcea.
Turneul s-a încheiat printr-un concert în capitală, pe 11 aprilie 2017, în Expirat Halele Carol. Spectatorii au avut parte de o experiență unică: cu ajutorul a 6 proiectoare în matrice, întreaga proiecție video a fost “mapată” de jur împrejur.
În prezent, Bucium se pregătește de lansarea unui nou album: “Miorița”, planificat a fi lansat până la sfârșitul acestui an. Acesta conține piesele ce au cristalizat conceptul de Bucium, piese compuse în perioada 1999-2003.
Primul single promovat de pe noul material discografic se numește “Mirel Tinerelu’“ și poate fi ascultat pe canalul de YouTube al trupei.
***
Numele trupei este simbolic, reprezentând buciumul românesc, un instrument muzical folosit de păstorii români. Așa cum acesta era folosit pe vremuri pentru a transmite semnale encriptate, codate, și piesele trupei conțin ceva ascuns, profund spiritual.
“Nu ne dorim o întoarcere la tradiții și origini, ci doar o înțelegere a lor. Dacă înțelegem mitologia românească, ne putem înțelege și sufletul neamului și ne vom aprecia un pic mai mult. Poate vom relua legătura cu natura, pentru a atinge o armonie și un echilibru.”
Atât versurile, cât și ritmurile sunt originale. Ele nu au fost culese din popor, ci compuse, cu gândul de a fi atribuite sound-ului românesc arhaic.
Bucium este o trupă rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, instrumente tradiționale și voce.
 
Membrii formaţiei
Alexa Milea - vioară;
Andi Dumitrescu - chitară, voce, clape, instrumente de suflat;
Cristian Răducanu - tobe;
Mihai Balabaș - vioară, chitară;
Robert Ardeleanu - chitară bas.

 

Video