Celelalte cuvinte

Celelalte cuvinte

Cu 33 de ani de activitate în spate si continuând sa concerteze si sa produca muzica de calitate, Celelalte Cuvinte ramâne una dintre cele mai importante trupe românesti. A fost formata in 1977, sub numele de SONIC, la liceul “Emanuil Gojdu” din Oradea, de Calin Pop (chitara, voce), Marcel Breazu (bas, voce) si Leontin Iovan (tobe), toti trei ramânând membri ai ei pâna în ziua de astazi. Ei aveau sa devina câtiva ani mai târziu studenti la Timisoara, unde li s-au alaturat Radu Manafu (chitara) si Ovidiu Rosu (sunet), iar pe 13 decembrie 1981, la Casa de Cultura a Studentilor din Timisoara, debuta Celelalte Cuvinte. În aceasta formula au cântat si au câstigat premii la festivaluri studentesti, având un succes din ce în ce mai mare la public. Anul 1985, cu ajutorul celui care a jucat la momentul respectiv un rol important in ascensiunea trupei, regretatul Florian Pittis, avea sa aduca si prima aparitie discografica purtând amprenta Celelalte Cuvinte, pe una din fetele discului “Formatii rock nr.8”. Aceasta continea patru piese, printre care si binecunoscuta “Iarba prin par”, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei. A urmat, in 1987, primul album întreg al formatiei, “Celelalte Cuvinte”, care s-a bucurat de un mare succes, continând piese ca “La ceas târziu”, “Fântâna suspinelor” sau “Despartire”. Stilul ramâne acelasi: rock progresiv, elaborat, cu influente din folclorul românesc, cu combinatii din clasic, preclasic si arhaic materializate in piese extreme de complexe.
Dupa o prima colaborare, în 1986, trupei i se alatura Tiberiu Pop la claviaturi, a carui contributie se resimte din plin începând cu albumul “Celelalte Cuvinte II”, înregistrat în 1989 si lansat în 1990. Stilul ramâne similar celui de pe “Formatii rock nr.8” si “Celelalte Cuvinte I”.
Nu acelasi lucru care se poate spune despre “Se Lasa Rau”, album lansat în 1992, când formatia se afla într-un moment de foarte mare popularitate. Prin “Se Lasa Rau”, Celelalte Cuvinte reuseste sa surprinda printr-o abordare mult mai agresiva, îndreptându-se spre un speed – thrash, care îi aduce atât critici cât si noi fani. Stilul poarta însa în continuare amprenta tipica a trupei, iar piese ca “Se Lasa Rau”, “Spre Care Rai” si mai ales “Cina Dragonului” ramân bine primite in concertele trupei pâna în ziua de astazi.
Directia mai agresiva, completata pe alocuri de influente doom metal, continua si pe „Armaghedon”, un album ale carui texte prezinta un peisaj apocaliptic si o viziune pesimista asupra caii pe care merge lumea actuala. Albumul lansat în 1994 se bucura de un succes de amploare. Profitând de raspândirea tot mai mare a CD-urilor în România, este lansat albumul „Vinil Collection”, o colectie de piese de pe primele trei aparitii discografice.
1997 vine cu un nou album, „Ispita”, un album cu o conceptie unitara, pe care textele lui Marcel Breazu analizeaza în profunzime ispitele cu care se confrunta fiinta umana pe parcursul vietii sale, de la droguri („Ispita”), pana la ispita zborului („Pasarea de plumb”). Stilul albumului, produs de Alex Perin (Umbra et Imago), este mai mult orientat spre rock-ul progresiv. Din pacate, materialul s-a bucurat de prea putina promovare si nu a fost editat pe suport CD.
In 2004 este lansat albumul „NOS”, care aduce ca noutate o combinatie a sonoritatilor clasice, melodioase, regasit pe primele albume si sonoritatile moderne, specifice perioadei. Textele, de aceasta data, trateaza senzatia de alienare traita de omul modern într-o lume dominata de tehnologie.
Anul 2006 este marcat de aniversarea a 25 de ani de activitate a trupei, aniversare celebrata printr-un turneu national, cu concerte desfasurate pe o durata de 3 ore, în care s-au interpretat piese din toate perioadele creative ale formatiei. De asemenea, evenimentul este marcat si de o reeditare, pe format CD, a primelor trei aparitii discografice, de catre casa producatoare, Electrecord, precum si a albumului „Armaghedon”, acesta din urma fiind o editie limitata, în format digipack, produsa de catre ProMusic Production.
Luna octombrie a anului 2008 marcheaza lansarea unui nou album Celelalte Cuvinte, ce poarta titlul "Stem" si este editat de casa de discuri TVR Media. Celelalte Cuvinte is one of the Romanian bands with the longest activity: 33 years of quality rock music behind them. They’ve changed musical styles quite a few times over these years, going from progressive rock with Romanian folklore influences to thrash, speed and even doom metal, but always managed to make their albums bear their own distinctive style. They’ve made a habit of rarely playing live, but when they do, they impress everybody in the audience. After seven albums and countless live concerts, Calin Pop (guitar, lead vocals), Marcel Breazu (bass, vocals), Tiberiu Pop (keyboards, vocals), Leontin Iovan (drums) and Ovidiu Rosu (sound engineer) have released their latest album, called "Stem", at the beginning of October 2008.

Membrii formaţiei
Calin Pop - guitar, vocals
Marcel Breazu - bass, backing vocals
Tiberiu Pop - keyboards, backing vocals
Leontin Iovan - drums
Ovidiu Rosu - sound engineer

 

Video